Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.
Under våren 2019 lanserade Kronfågel, i samarbete med Martin & Servera, den ekologiska hönsfärsburgaren. Köttet kommer från ekologiska KRAV-märkta värphöns, en råvara som tidigare inte har tagits tillvara. - Vi vill göra något åt att många ekologiska värphöns slaktas utan att användas. Vi inledde ett samarbete med Kronfågel för att ta fram en produkt på hönsfärs, säger Stefan Calrell försäljningsdirektör för offentlig marknad hos Martin & Servera. Idén föddes först i SVT-programmet Maträddarna. Journalisten Anne Lundberg och kocken Paul Svensson besökte hönsuppfödare och konstaterade att köttet från hönor som tidigare varit värphöns borde kunna användas på nya kreativa sätt. Det resulterade i att Paul tog fram en burgare på hönsfärs. De tester som gjordes på en skolklass föll väl ut, hönsfärsen är smakrik, mjuk och mild, och då började de kommersiella möjligheterna undersökas. - Vi ville ta fram en produkt somär klimatsmart och hälsosam. Med en riktigt god ekologisk hönsfärsburgare kan vi möta det offentliga kökets höga ambitioner om att minska både matsvinn och öka andelen ekologiskt till ett konkurrenskraftigt pris, säger Charlotte Rosta, Produktchef Foodservice på Kronfågel.

2019-05-20