Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Byt till fem ekovaror - halvera ditt intag av bekämpningsmedel


Äpple, sallad, tomater, vetemjöl och potatis. Om man som konsument byter ut dessa från konventionellt till ekologiskt alternativ så halverar man sitt intag av pesticider. Detta gäller för danska konsumenter, och är baserat på de konsumtionsmönster som danskarna har, där till exempel konventionella äpplen är en storsäljare i fruktdisken. Beräkningen är gjord av DTU Fødevarestyrelsen, ung. motsvarande svenska livsmedelsverket och är baserad på de prover som tas på livsmedel och deras innehåll av bekämpningsmedel.

- Vill man undvika att få i sig bekämpningsmedelsrester kan man välja bland de ekologiska alternativen som generellt sett är fria från bekämpningsmedel, säger Bodil Hamborg Jensenfrån DTU Fødevareinstitutte, i ett pressmeddelande.

Enligt den danska ekologiska föreningen, Økologisk Landsforening, är konsumenterna önskan att undvika bekämpningsmedel det viktigaste argumentet när danskarna väljer ekologiska livsmedel.

- Vi upplever att fakta om bekämpningsmedelsrester i maten ofta överraskar folk. Det är till exempel okänt för de flesta att konventionella vindruvor ofta innehåller upp till 23 olika varianter av bekämpningsmedel, som man får i sig när man äter dem. Risken för bekämpningsmedelsrester är mindre om man väljer danska livsmedel, men många blir överraskade av att höra att det finns bekämpningsmedelsrester även i vart tredje dansk frukt/grönsak vid senaste kontrollen. Det mest säkra valet om man vill undgå att få i sig bekämpningsmedel är att välja ekologiskt, säger Helle Bossen, chefsrådgivare, hos Økologisk Landsforening.
2019-05-03