Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Årets ekologiska sockerbetor är i jorden


Förra året var första gången på drygt ett decennium som det åter växte ekologiska sockerbetor på svensk mark. För Holger Olin på Activs gård blir det andra året i rad som man sätter betplantorna i jorden.

- Det gick bra i fjol med den ekologiska sockerbetsodlingen. Vi fick ungefär 48 ton per hektar. En konventionell odlare kan komma upp i ca 75 ton per hektar. De andra odlarna i Sverige låg på ungefär motsvarande, enligt vad jag hört. Med ett avräkningspris på 95 öre per kilo så blev det vår bästa gröda i netto, i fjol, säger Holger Olin, Activs gård.

Största bekymret med odlingen är inte så oväntat ogräsen, som blir svåra att hålla i schack.

- Vi ogräsharvar tills betorna kommer upp, sedan radhacka och bethacka. Men det kräver även handrensning, ca 135 timmar per hektar. I fjol tog vi hjälp av SFI-ungdomar (Svenska för invandrare). Vilket var roligt och spännande. Åtminstone en av dem har återkommit i år och vill jättegärna jobba hos oss igen, säger Holger.

Den ekologiska betarealen dubbleras 2019 i Sverige, från 88 hektar till ca 150 och odlas på kontrakt till Nordic Sugar. Betorna körs till företaget anläggning i Danmark. 2018 var första gången på 13 år som det åter kunde köpas svenskt och danskt ekologiskt socker i norden, om än i mycket små volymer. Det ekologiska socker som tidigare fanns tillgängligt  var brasilianskt rörsocker.2019-05-02