Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

80 procent av dödsfallen 2020 skulle kunna undvikas med rätt kost


Enligt Världshälsoorganisationen, WHO,  kommer 73 procent av alla dödstal år 2020 att orsakas av kronisk sjukdom. Av dessa skulle 80 procent kunna undvikas med hjälp av rätt livsstil. Samtidigt tror 9 av 10 svenskar att hälsosam mat kan förebygga sjukdom och ohälsa. Var tredje svensk tror att hen inte har rätt livsstil för att löeva så länge som möjligt och 4 av 10 skulle äta nyttigare, om de bara visste hur, enligt ICAs Framtidsrapport 2019.

– För att vända utvecklingen behöver vi i större utsträckning ställa om vår livsstil för att förebygga ohälsa och arbeta mer proaktivt mot sjukdom. Genom rapporten vill vi visa vad som kommer att spela roll för att vi ska leva våra liv mer hälsosamt framåt, säger Ann-Katrin Tottie, framtidsanalytiker på ICA-Gruppen.

– Inom tio år tror jag att man kommer ge patienter enskilda bakterier eller skräddarsydda bakteriecocktails som ett alternativ eller komplement till konventionella mediciner, säger Robert Caesar, docent i molekylär medicin vid Wallenberglaboratoriet på Göteborgs universitet, i  Framtidsrapporten.

En växande trend är Probiotiska livsmedel, "goda tarmbakterier" för optimal mag- och tarmhälsa. Enligt Robert Caesar är grundprincipen för en god tarmhälsa att äta mycket och varierande kostfibrer, frön, grovt bröd, gröna växter och andra växter ovan jord. Man bör också konsumera tio gånger mer bönor, linser och andra baljväxter än idag och fördubbla konsumtionen av grönsaker och kraftig t öka  intaget av nötter och frön. 

2019-04-25