Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ingen smakskillnad på gris som enbart fötts upp på gräsprotein


I Danmark pågår ett projekt där man vill bevisa att det går att fasa ut importerad soja och ersätta den med inhemskt producerad råvara istället. Detta är ett viktigt steg i att göra grisproduktionen mer hållbar, enligt projektbeskrivningen. Man slipper importera soja, ofta något som nämns som en stor miljöbelastning och det lokalt odlade gräset binder dessutom kol.

Projektet heter SuperGrassPork och en milstolpe i projektet nåddes när man nyligen genomförde ett smaktest hos Danish Crown i Herning. Där kunde ingen smakskillnad på köttet upptäckas.

Grisarna har utfodrats med klöverprotein istället för soja, och de har inget emot att byta till lokalodlad råvara istället för importerad soja och äter gärna klöverproteinet. Projektet är nu redo att köras igång storskaligt. Enda bekymret är att säkra vallarealerna och lagring. Till det behövs investeringar.

Projektet leds av af Seges Økologi Innovation med deltagare från bland annat Aalborgs, Aarhus och Köpenhamns  Universitet, och Friland A/S.

Läs mer här>>

2019-04-03