Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Inte bara kött som är klimatboven - även sötsaker och alkohol


Den senaste tidens debatt om hur vår köttkonsumtion påverkar klimatet har fått fart på forskningen på området. En nyligen publicerad dansk studie visar att köttkonsumtionen visst ger ett högt klimatavtryck, men det är heller inte den enda boven. Sötsaker och alkohol står tillsammans för en nära hälften så stor klimatbelastning som köttkonsumtionen, sett till danska förhållanden.

Danska DTU Fødevarevinstituttet, har sammanställt klimatavtrycket från en genomsnittlig dansk kost och kommit fram till att 57 procent härstammar från konsumtion av animaliska livsmedel, hälften av detta från konsumtion av nöt, lamm och gris. 24 procent kommer från konsumtion av sötsaker, snacks och läsk.

Vidare har man kommit fram till att man genom att minska matsvinnet per person kan minska klimatbelastningen runt 10 procent.2019-03-28