Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Sveriges modernaste stall levererar KRAV-märkt


Nyligen utsåg Hushållningssällskapet Nöbble Gård med ägarna Veronica och Lennart Svenzén till Sveriges modernaste Stall. Nöbble är även vinnare på Ekogalan 2017 i klassen Årets Nybyggnation.

Produktionen som drivs på gården är KRAV-godkänd spannmåls och mjölkproduktion. Den mycket uppmärksammade och prisade ladugården är ett stall för ca 400 djurs besättning. Mjölken levereras till Arla. På taket finns 4000 m2 solceller och ladugården drivs med el från det egna vindkraftverken samtidigt som byggnaden är energisnål. Ladugården full av olika tekniska lösningar: foderrobotar, mjölkrobotar, gödselrobot och automatisk kalvamma. Man har även en eldriven minilastare. All gödsel från korna går till biogas.

För solcellerna på taket har man hittat en nytänkande lösning. De är sålda i andelar och ägs av 115 privatpersoner och sex företag

Ekoweb fick en pratstund med en del av vinnarparet:

Varför fick ni priset, Lennart Svenzén?

- Jag tror det var helheten och själva tänket bakom byggnationen. Vi hade en strategi från början med ett starkt miljötänk när vi byggde.

Hur firade i?

- Vi tog tårta med personalen. Det har varit väldigt mycket uppståndelse runt priset. Det har varit både radio, tv och tidningar som hört av sig.

Vad ska ni hitta på framöver, något nytt på gång?

- Nu ska utveckla rapsoljan, för humankonsumtion. Det är något vi tror mycket på. Sedan har redan nu haft väldigt mycket studiebesök, så det lär väl inte bli mindre framöver.

Ekoweb skickar ett stort grattis till Svenzéns! 

2019-03-21