Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Den ekologiska mjölkproduktionen ökar i Europa


2018 blev ett nytt rekordår är det gäller produktion av ekologisk mjölk i flera länder i Europa. Ekomjölksproduktionen nådde sin högsta nivå någonsin när invägningen under året som gick landade på 675 miljoner kilo. det är en ökning med 14 procent, eller 80 miljoner kg.

- Ökningen kommer både från helt nya ekogårdar, främst inom Arla, men även för att befintliga ekoproducenter utökat sin produktion, säger chefskonsulenten, Ejvind Pedersen, hos Landbrug & Fødevarer till Mejeri.dk.

Där förväntar man sig även att invägningen fortsätter att öka under 2019 med ca 25 miljoner kg, vilket betyder en ökning på ca 5 procent, i Danmark. Det är just nu en överproduktion av ekomjölk i Danmark och produktionen är beroende av en framgångsrik exportaffär, vilket varit fallet de senaste åren.

Det land i Europa med störst ökning av ekomjölken under 2018 är annars Frankrike. där ökade produktionen med 32 procent, till en produktion på 869 miljoner kg medan den tyska ökningen var 19 procent, till 1,12 miljarder kg. I Tyskland och Frankrike utgör den ekologiska mjölkproduktionen endast 2-3 procent av den totala mjölkproduktionen, medan den i Danmark utgör ca 12 procent.

Det är en stigning i konsumtionen av ekologisk mjölk i Europa, både i detaljhandeln och inom Foodservice.
2019-03-13