Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekoodlare får priset "Ung Växtkraft"


Magnus Jakobsson och Amanda Alskog är årets vinnare av Länsförsäkringars och LRF Ungdomens pris Ung Växtkraft. Prissumman är  50 000 kronor.

– Vi har flera verksamhetsgrenar, men huvudfokus är den ekologiska grönsaksodlingen på cirka två hektar som vi använder för andelsodling. Det betyder att de dryga 100 andelsägarna varje vecka under säsong får en välfylld grönsakslåda levererad till ett förutbestämt ställe, säger Magnus Jakobsson.

Handeln med grönsakerna sker utan mellanhänder direkt med konsumenterna. På så vis bevaras grönsakernas färskhet och smak när de kan plockas och levereras snabbt utan lagring och långa transporter. 

– Idén med ett andelsjordbruk för sin ekologiska grönsaksodling och olika sätt att skapa engagemang med konsumenterna är ett av många nytänkande grepp som Amanda och Magnus har visat prov på och som gör dem till mycket värdiga vinnare, säger Henrietta Hansson, vd Länsförsäkringar Jönköping och juryns ordförande.

Under den rekordvarma sommaren 2018 odlade paret över 40 olika sorter som bland annat olika sorters kål, lök, potatis och morötter.

Juryns motivering:
"I en tid då maten ofta är anonym och rest långväga har Magnus och Amanda valt att satsa lokalt och knyta konsumenten nära. Genom sitt andelsjordbruk har de funnit en alternativ väg att nå ut med sina ekologiska grönsaker och uppnå lönsamhet. Amanda och Magnus erbjuder även lokala skolor sina ekovaror och sprider framtidstro och engagemang i bygden. Deras varma förmåga att möta konsumenten och sprida kunskap om branschens frågor gör paret till värdiga vinnare av Ung Växtkraft 2019.

Om Amanda Alskog och Magnus Jakobsson
Ålder: 30 och 28 år.
Bor: I Gårdtjärn utanför Sundsvall.
Verksamhet: Driver gård med andelsodling av ekologiska grönsaker och rotfrukter, café och gårdsbutik. Här finns också får och lamm och ett gårdsmejeri.
Utbildningar: Magnus är journalist och snickare. Amanda har studerat byggnadsvård, slöjd och naturvård.
Livsstil: Lokalt, hållbart och ha en bra balans mellan jobb och resten av livet.
Aktuella: Vinnare av 2019 års Ung Växtkraft-pris, som instiftats av LRF Ungdomen och Länsförsäkringar.
2019-03-11