Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekoböndernas Ekobonde: Carl Jonsson!Carl Jonsson, Toftens lantbruk utanför Falkenberg i Halland, är för många känd som en som vågar diskutera öppet, samt skarpt och sakligt försvara ekologisk produktion. Han har nu prisats som Ekoböndernas Ekobonde 2019. Han fick utmärkelsen under Ekologiska Lantbrukarnas sammankomst Ekodagarna och dess stora festmiddag på Gimo Herrgård.

– Det här är stort, väldigt omtumlande. Jag tyckte att det var stort nog att få vara en av de tre kvarvarande och att jag vann gjord mig chockartat lycklig. Minnet av den här kvällen kommer att finnas kvar alltid!, säger en märkbart rörd Carl Jonsson, efter att vinsten tillkännagivits.

2018 var ett år som präglades av ofta hårda tongångar i det offentliga samtalet runt ekologisk produktion och i år har Ekologiska Lantbrukarnas medlemmar nominerat och röstat på kollegor som genom sin verksamhet som ekobonde sprider glädje och inspiration lantbrukare emellan. Totalt nominerades 16 lantbrukare och tre av dessa valdes ut som finalister. Medlemmarna har sedan fått  rösta på sin favorit bland finalisterna. Så här löd beskrivningen i motiveringen av Carl Jonsson:

"Carl Jonsson har under lång tid varit en förgrundsfigur för ekologisk produktion i Sverige. Han har under flera decennier inspirerat andra genom sina djupa kunskaper om ekologisk odling. På senare tid har Carl Jonsson varit en av de flitigaste ekobönderna i sociala medier. Förutom att förmedla odlingsråd är han där en skarp och saklig försvarare av ekologisk produktion. Han håller god ton och har ett högt förtroende bland såväl ekologiska som konventionella lantbrukare."


2019-03-08