Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

ICAs årsredovisning: miljömärkt minskar, ekologiskt oförändrat


Under tisdagen redovisade ICA sin årsredovisning för 2018. Den visade att försäljningen av ekologiskt, etiskt och miljömärkta varor minskar med 3 procent.  Den ekologiska försäljningen ligger däremot kvar oförändrad, detta enligt tidigare uppgift till Ekoweb. Det är första gången sedan mätningarna startade som det ekologiska segmentet inte ökar. Försäljningen av ekologisk frukt och grönsaker är dock fortsatt positiv

Totalt sett så utgör ekologiskt, etiskt och miljömärkt ca 10 procent av ICAs totala försäljning, ekologiskt ensamt ca 6 procent. Värdet på den ekologiska försäljningen är ca 6,3 miljarder kr. Enligt ICAs egen analys så beror den minskade försäljningen på ett ökat intresse för lokalt och svenskt.

- Den tidigare starka ekotrenden har sedan slutet av 2017 visat tecken på avmattning. Detta speglas även i försäljningsutvecklingen inom ICA Sverige. En av de påverkande faktorerna kan vara det ökande intresset för lokal- och svenskproducerade varor. Inom frukt- och grönsakskategorin är dock försäljningsutvecklingen fortsatt positiv, säger Maria Smith, Chef Hållbarhetsstrategi, ICA.

ICA-koncernens ekologiska försäljning i Baltikum går dock fortsatt bra. Rimi Baltic har i dagsläget ca 1000 ekologiska produkter i sortimentet.

2019-03-06