Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

You have to go green - to be black


One-linern i rubriken är inte min, utan brukar upprepas av matjordsbyggaren och youtubeprofilen Gabe Brown. Jobbar du med biologin, leder det till svarta siffror i bokslutet. Gabe Brown är inte ensam om att ha upptäckt det, fast han är en av få som predikar det öppet, högt och tydligt. Jag har mött en handfull bönder genom åren som också kommit fram till att ”less is more”, för att nu svänga sig med ytterligare en engelsk fras. Men de tiger oftast stilla. Varför?

Tre saker vill jag påstå i denna ledare. 1. Allt för många tänker avkastning istället för lönsamhet. 2. Allt för många vill lösa lönsamhetsproblemen med teknik och kemi istället för biologi. 3. Allt för många vill skjuta den pianist som vågar påstå dessa två saker.

Fokuser på resultat
Vi har i branschen, så lätt att tänka att en hög avkastning i kilogram är en automatisk väg till lönsamhet. Men gissa vad, om vi inte optimerar på lönsamhet i kronor utan på avkastning i kilogram, kommer vi få just det vi siktat på; många kilo och lite pengar. Efter 2018 när många företag sattes rejält på pottkanten på grund av torkan, kan det komma ett lika katastrofalt 2019. Vilka företag klarar det? De som köper lika mycket insatsmedel som de gjorde förra våren och tänker – i år ska jag jäklar i mig ta världens rekordskörd - eller de som jobbar med en lägre risk inför växtodlingssäsong 2019. Spelaren eller spararen. Vem ska få styra ditt vårbruk i år?

Byt kemi och teknik mot biologi
Förutom att vi prioriterar hög avkastning före lönsamhet, har vi en övertro på att vi löser våra lönsamhetsproblem med mer av samma sak som skapade problemen: teknik och kemi. Alla som säljer tekniska eller kemiska lösningar till dig vill naturligtvis ha betalt. Oavsett vilken skörd du tar. Solen, roten och masken kan du nyttja gratis. Du kan till och med vräka på med nyttjandet av solen, roten och masken, å istället för en räkning i höst får du med dig ett ingående lager av gröna kolatomer till näst års odling – till nästa decenniums odling – ja, till och med till nästa generations odling om du förvaltar ditt lager av gröna kolatomer rätt.

Biologi är spännande
Till den som nu står beredd med fingret på avtryckaren: Jo, det går faktiskt att påverka mängden sol, rot och mask utan att använda vare sig handelsgödsel eller alvluckrare. Hur? Ja, det är väl för att ta reda på det som man blivit odlare och bonde? Jag har långt ifrån alla svaren, och särskilt inte på din gård och på dina jordar. Men jag vill lära mig mer om biologin i backen, och hoppas få många med mig på resan. Och så mycket törs jag påstå – vi är många inom den gröna sektorn oavsett produktionsinriktning och högskolepoäng – som behöver lära oss MYCKET mer om biologin i matjorden. Kanske lever vi inte i den bästa av världar, kanske finns ett outforskat och bättre universum rakt under fötterna på oss. Så öppna sinnena, ta en spade, och låt oss nu odla vår trädgård.

Välkommen till Slätte Ekodag!

Olle Ryegård
Ansvarig utgivare & redaktör2019-03-12