Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Danmark: Ny datummärkning introduceras för minskat matsvinn


Många konsumenter går blint på datummärkningen och kastar mat där bäst före datumet gått ut, och kasserar mat som ändå fortfarande är prima vara. I Danmark har nu en grupp matproducenter gått samman för att försöka råda bot på detta. Man lägger nu efter "Bäst före" till "me ofta god efter" för att förtydliga att produkten inte behöver kasseras efter att datumet kasserats.

I Danmark kasseras 715 000 ton mat. Enligt en ny EU-rapport kan 10 procent av matsvinnet komma från konsumenternas förvirring krig vad som gäller runt "bäst före". Åtta procent av de globala utsläppen av växthusgaser beräknas komma från matsvinn. Det nya initiativet stöttas bland anat av Carlsberg, Unilever, Arla, Coop, Thise och Urtekram.

2019-02-28