Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Bornholms enda ekomjölkgård räddad.


Det såg länge ut som att den enda ekologisk mjölkgården på Borgholm var bortom räddning. Nu har en lösning med nya köpare hittats. Egentligen är det nygamla ägare som tar över, eftersom gården tidigare varit i den nya ägarfamiljen, sedan många generationer tillbaka. Det är konventionella lantbrukare som tagit över, men man gården ska fortsätta att drivas ekologiskt, och till och med utöka sin produktion något, från 290 till 300 mjölkkor. Till på köpet kommer de nya ägarna också att lägga om sin egen gård till ekologisk produktion. Det betyder nu alltså att Bornholm får två ekologiska mjölkgårdar med sammanlagt ca 400 mjölkkor.

-  Vi har fått ett avtal med Bornholms mejeri om att öka produktionen. Det är många nya regler för oss att sätta oss in i. Men vi har god kontakt med andra mycket duktiga ekologiska lantbrukare här på ön och de säger att man blir glad av ekologisk produktion, säger Anders Skovbo Pedersen, som är köpare till gården tillsammans med Lone Skovbo Pedersen.

2019-02-27