Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Färre skadedjur i ekojordgubbarDet är en stund kvar tills jordgubbssäsongen drar igång, men lagom tills det snart är dags för plantorna att börja spira igen släpper Köpenhamns Universitet en rapport som visar att det är betydligt färre skadedjur som till exempel spindelkvalster i ekologiska jordgubbsodlingar än i konventionella. Studien har jämfört fem ekologiska och fem konventionella jordgubbsodlingar. Studien kund påvisa att det var tio gånger mer spindelkvalster i de konventionella odlingarna, men antalet nyttodjur var inte högre.


- I de ekologiska markerna fann vi färre antal spindelkvalster än i de konventionella. Det berodde på att det totalt sett var fler nyttorovdjur i de ekologiska markerna än i de konventionella. På så sätt uppnås en bättre naturlig skadedjursreglering, förklarar forskaren Stine Kramer Jacobsen, postdoc. på Institutet för Växt och Miljövetenskap på Köpenhamns Universitet.

Läs mer här>>


2019-02-25