Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekologiskt och svenskt fortsätter öka i offentlig sektor


DKAB har precis släppt en halvårsrapport som visar positiva siffror för Ekologiskt, svekologiskt (eko producerat i Sverige) och svenska konventionella livsmedel inköpta till offentlig sektor under första halvåret 2018. Ekologiskt ökar med 4 procent, svekologiskt med 6 procent och svenskt konventionellt med 0,4 procent.

 Andelen ekologiskt uppgår nu till drygt 36 procent (mot 34,7 procent), svekologiskt till 22,4 procent (mot 21,1 procent) och svenskt 62,1 procent (mot 61,8 procent) av den totala andelen inköpta livsmedel.

 - Det ska bli spännande att se om ökningen håller i sig fram till årsskiftet, säger Eva Fröman på Ekomatcentrum. Efter sommarens torka och efterföljande prisökningar på svenska livsmedel är det många som befarar att kommunerna hoppar av det ekologiska tåget, åtminstone tillfälligt, för att klara ekonomin.

Bäst på att handla svenskt och ekologiskt är Regionerna och landstingen. Sjukhusköken har en ekoandel på ca 50 procent och 32 procent svekologiskt. Äldreomsorgen är bäst på att köpa svenskt konventionellt med en andel på 68 procent av totalinköpen.


2018-10-26