Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Nordisk Råvara belönas med Änglamarkspriset

På bilden syns Anna Erixon, Tomas Erlandsson och Gunnar
Backman från Nordisk Råvara.

En jurygrupp och svenska folket röstade fram matföretaget Nordisk Råvara till vinnare av Coops Änglamarkspris 2018. Nordisk Råvara mottog därmed förutom äran också en prischeck på 100 000 kronor.

Vinnaren Nordisk Råvara startades 2016 av Gunnar Backman och Tomas Erlandsson för att påverka utbudet av mat och vad vi äter. Nordisk Råvara arbetar med fokus på ett av världens mest klimatvänliga livsmedel, baljväxten. Genom att varva både traditionella grödor med nya förvaltas och utvecklas de svenska smakerna, samtidigt som odlingen sker på ett hållbart sätt som håller jordarna friska. En stor del av de gårdar som Nordisk Råvara arbetar med är ekologiskt certifierade och företaget deltog även under Slätte Ekodag.

– Vi är väldigt glada och stolta över att vi vunnit Änglamarkspriset. Det här visar att vi är fler som tycker att det är viktigt att mat odlas på nära håll och med omsorg. Vårt mål är inte att få fram produkter snabbt och billigt, utan att göra det som vi vet är rätt och som ger de bästa produkterna för miljö och hälsa, säger Tomas Erlandsson, VD.

I samband med att Änglamarkspriset delades ut presenterade Coop även sin stora satsning på sitt varumärke Änglamark med nytt utseende på förpackningarna.

Änglamarkspriset har delats ut av Coop sedan 2002 i syfte att lyfta fram goda initiativ inom hållbarhet. Priset premierar en person eller organisation som driver på för gröna och hållbara lösningar inom mat och matproduktion. Det kan vara en produkt, idé, maträtt eller odling, i liten eller stor skala.

– Det här är sjuttonde gången vi delar ut Änglamarkspriset, och det är som vanligt en grannlaga uppgift att välja bland alla goda initiativ som finns i Sverige. Vi ville premiera en organisation som sprider matglädje men med omtanke om vår planet i fokus, och här är Nordisk Råvara helt rätt. Ett innovativt företag som blickar framåt i både traditionsbundna samt nya sädesslag, med odling i Sverige på ett hållbart sätt, säger Anneli Bylund, tf hållbarhetschef Coop Sverige.

2018-10-18