Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Osäkerhet leder till ökat ekomjölkpris


Just nu stiger det ekologiska mjölkpriset i Nrorden. Det beror på den osäkerhet om tillgången som uppkommit i och med den torra sommaren och därmed bristen på foder. Foderbristen, som är påtaglig i hela Europa, förväntas leda till en omfattande utslaktning av mjölkkor och rekryteringsdjur.

Branschorganisationen Ekologiska Lantbrukarna har bedömt det svenska läget till en förväntad produktionsminskning på ca 20 procent under 2019. Produktionsminskningen kan dessutom få långvariga effekter på tillgången på ekologisk mjölkråvara framöver.

Arlas råvarupris till de svenska ekomjölksproducenterna steg med tre eurocent i oktober, 2 eurocent är ökningen i Danmark och oförändrat i Storbritannien och Centraleuropa.

2018-10-17