Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Svenska foder tvingas till eko-spannmålsimport


Över hälften av den svenska ekologiska spannmål som Svenska Foder vill köpa in saknas nu. Det innebär att cirka 20 000 ton nu måste importeras istället.Det är den extrema torkan som gjort att skördarna har minskat och även att lantbrukarna själva har möjlighet att lagar hemma nu när det finns plats.
- Vi har bara tagit emot cirka 30-40 procent av den ekologiska spannmålen som vi gjorde ifjol i skörd. Vi behöver mer till våra foderfabriker och har under våren och sommaren köpt på oss så mycket svensk ekologisk spannmåls som vi kunnat, men torka har gjort att volymerna blivit för små, säger Per-Arne Gustavsson, Spannmålschef Svenska Foder. Den stora bristen gör att spannmålspriset nu stiger och även foderpriserna. Länder som Danmark, Norge, Finland, Tyskland och England rapporterar också om betydligt sämre ekologiska spanmålsskördar. De länder som har råvara kvar är Balticum. - För att klara våra behov under kommande år så kommer vi att bli tvungna att importera ekologisk spannmål till våra foderprodukter, något som vi tidigare har kunnat undvika. Vi vill ju helst sälja svenskt ekologiskt foder och priset på ekologisk spannmål har stigit kraftigt den senaste tiden, säger Per-Arne.

2018-09-13