Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Falbygdens ost vinner pris för ekoost i Hong Kong

Den ekologiska och KRAV-märkta osten under konceptet SweCheese som Falbygdens Osteria startat har vunnit priset "Best New Organic Food" på mässan Natural & Organic Products Asia (NOPA) i Hongkong.På den internationella mässan Natural & Organic Products Asia har den svenska ekologiska och KRAV-märkta osten SweCheese från Falbygdens Osteria vunnit priset "Best New Organic Food". SweCheese är ett koncept framtaget för den asiatiska marknaden.

– För att göra det lättare för den asiatiska konsumenten att förstå vad den svenska osten smakar, har vi valt att lämna våra traditionella ostnamn såsom Herrgård och Präst som ingen här känner till och istället skapat namn som berättar vad ostarna faktiskt smakar, exempelvis Sweet & Nutty, berättar Robert Bengtsson, VD på Falbygdens Osteria och femte generationens ostföretagare.

Enligt Robert Bengtsson får ostarna både uppmärksamhet för att de är goda och för att de är ekologiska och KRAV-märkta.

– Ost från Skandinavien har generellt sett bra rykte här i Hongkong. Sen går vi ytterligare ett steg och erbjuder ekologisk och KRAV-märkt ost. Vi får många frågor om vad det betyder och när vi berättar att korna får gå ute längre och beta, att de bara får ekologiskt foder och att de inte får medicineras i förebyggande syfte tycker många att det är väldigt positivt och roligt – att det är från glada kor mjölken kommer, säger Robert Bengtsson.

Falbygdens Osteria har diskuterat fram ett upplägg för den asiatiska marknaden tillsammans med Kinas ambassad i Stockholm. Bland annat fick all personal provsmaka och utse de bästa smakerna. Därefter togs kontakter med Business Sweden i Hongkong som kan hjälpa till med allt från rådgivning och kontakter för att underlätta en etablering.

– Priset belyser hur viktigt det är med produkt- och konceptutveckling anpassat för exportmarknaden man vill etablera sig på. Det visar också att det finns en outnyttjad potential för svenska ekologiska företag i Asien, säger Charlotte Bladh André, VD på Organic Sweden.

Produkterna som Falbygden Osteria använder i detta koncept är producerade utav Arla och mjölken till SweCheese kommer ifrån ekologiska och KRAV-märkta Arla-gårdar.

Organic Sweden är plattform för alla som arbetar för ökad försäljning och export av ekologiska livsmedel. Organic Sweden erbjuder ett unikt nätverk för kunskapsutbyte och erfarenhet inom ekologisk produktion och konsumtion. Vi skapar möjligheter för ekologiska livsmedelsföretag att samarbeta för att på olika sätt ta vara på det växande marknadsutrymmet i Sverige och internationellt.

2018-08-30