Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Några platser kvar till Slätte Ekodag


Den 19 juni genomförs Slätte Ekodag.  500 av produktionsjordbrukets största odlingsnördar samlas för att i fält och tält ta spannmålsproduktionen till nya höjder. Dagen inramas av innovativa demoodlingar, föreläsningar med aha-känsla och traktering anpassad för läckergommar. Anmälningsläget har passerat fjolårets antal, men det finns några platser kvar.

Anmäl dig här>>
Ladda ner inbjudan med program här>>

Slätte Ekodag är en dag för professionella aktörer intresserade av det ekologiska produktionslantbruket. Dagen genomförs på Slätte gård utanför Töreboda och redan nu är över 500 deltagare anmälda. Huvudarrangörer för dagen är Therese och Emil Olsson (Slätte Gård och Ekoväx) samt Cecilia och Olle Ryegård (Ekoweb).
 
– En dag för odlingsentusiaster, precis som vi själva. Vi vill skapa en dag för utbildning och en marknadsplats av högsta kvalitet för ekologiskt, säger Olle Ryegård, Ekoweb, projektledare för Slätte Ekodag.

Dagen syftar till att hitta nya metoder att få fram en högkvalitativ och  lönsam ekogröda. Årets tema är jord och jordhälsa. Några av Europas främsta markexperter kommer att föreläsa.
 – Vi jobbar med att hitta lösningar på utmaningar i ekologisk produktion, utmaningar som hela lantbruket står inför. Vi tror på att öka mångfalden av grödor och ha marken bevuxen över en längre period för att bygga upp struktur och näring. Bördighet och markhälsa är de viktigaste frågorna av alla för jordbruket, säger Olle.

Ett 60-tal demoodlingar är anlagda och resultatet av kombinationer av bandsådd, hackning, insådder och myllning kan studeras i fälten.

- Vi firar också 10 år med Ekoväx under Slätte Ekodag och det kommer att märkas lite extra i vår monter. Framtill dagen är det massor att göra. Inte minst att upprepa fjolårets succé med sju sorters kakor (3 500 st...), som jag och Cecilia (Ryegård) kommer att baka, säger Therese Olsson.

2018-06-08