Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

"The dog days are over!" - Rekord för brittisk ekomarknad


I slutet på februari släppte Soil Associations sin rapport som beskriver hur ekoförsäljningen gick under 2016 i Storbritannien. Den ekologiska livsmedelsförsäljningen visar den starkaste tillväxten på ett decennium, sedan brittisk ekomarknad kraschade i spåren av den ekonomiska krisen 2007. Efter ett antal år i kölvattnet av krisen visade den brittiska ekomarknaden i världsperspektiv en unik utveckling, som enda ekomarknad som tappat ekoförsäljning. Under de senaste 4-5 åren har sedan en långsam återhämtning pågått, med några tillväxtprocent per år.

2016 verkar bli det året som ekoförsäljningen återigen tog rejäl fart även om ökningstakten fortfarande är modest jämfört med många andra länders utveckling. 7,1procent blev tillväxttakten, något att jämföra med att tillväxttakten för total livsmedelsförsäljning återigen visade på en negativ utveckling.

Tesco, en landets största butikskedjor, Tesco, visar på en ekoökning på 15 procent och Ocado, största aktören som driver livsmedelsförsäljning över nätet ,ökade med 16 procent. Inköpen av ekologiska livsmedel till offentlig sektor ökade med nästan 30 procent.

Som förklaring till den stigande ekoförsäljningen anges en ökande medvetenhet om hälsa. Ökningen sker brett över hela produktlinjen och förväntas hålla i sig under 2017. Under året planeras också den största kampanjen någonsin för ekologiska produkter, finansierad av EU-medel.

Källa: The Guardian

2017-03-13