Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ny FN-rapport: Bekämpningsmedel räddar inte världens livsmedelsförsörjningEn nyligen publicerad FN-rapport>> är starkt kritisk till användningen av bekämpningsmedel i livsmedelsproduktion. De forskare som sammanställt rapporten avfärdar påståendet att bekämpningsmedel är nödvändiga för att säkra världens livsmedelsförsörjning.

- Det är en myt. Att använda mer bekämpningsmedel har inget att göra med att lösa det faktum att människor svälter. Vi kan redan idag föda 9 miljarder människor. Produktionen av livsmedel ökar konstant. Orsaken till att människor svälter är bland annat fattigdom, ojämlikhet och logistik. De företag som arbetar med bekämpningsmedel arbetar inte för att lösa svälten i världen. De jobbar med produktionsökningar i industrijordbruken, säger Hilal Elver, FN:s rapportör för "Right to food".

Den globala marknaden för bekämpningsmedel värderas till ca 50 miljarder USD (ca 450 miljarder SEK) och är i tillväxt. Rapporten anklagar bekämpningsmedelsindustrin för "Systematisk förnekelse av riskerna", "aggressiv, oetisk marknadsföring" och tung lobbying mot regeringar, något som "hindrat reformer och paralyserat globala restriktioner för bekämpningsmedelsanvändning". Rapporten fortsätter att konstatera att bekämpningsmedelsanvändningen har en katastrofal påverkan på miljö, människors hälsa och samhället i stort"

- Forskningen visar ett tydligt koppling mellan användningen av bekämpningsmedel och negativa hälsoeffekter. Detta har systematiskt förnekats av bekämpningsmedels- och jordbruksindustrin, säger Baskut Tuncak, som är en av skribenterna till rapporten och FNs rapportör för bekämpningsmedel.

Källa: The Guardian, läs hela artikeln här>>

2017-03-10