Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

2016 ett mellanår för eko hos Arla


När Arla offentliggör sitt årsresultat bekräftar Arlas vd det som Ekoweb rapporterade i tidning nr 1. Efter flera år av stark tillväxt får 2016 betecknas som ett mellanår för Arlas ekoförsäljning.  Det beror inte på ett sviktande intresse för ekologiska mejeriprodukter från konsumenterna, utan på att mer ekologisk råvara inte kunnat fås fram. Trots att man tappat ekovolymer till andra mejerier, bland annat Vadsbo mjölk med ca 1250 mjölkande KRAV-kor, har Arla ändå lyckats öka invägningen av ekomjölk något. Mer ekomjölk är också på gång under 2017.

- Under 2016 hade vi en relativt låg ökning av den ekologiska mjölken i Sverige, endast 3 procent i både volym och omsättning. Under 2017 kommer 62 nyomställda gårdar att börja leverera ekologisk mjölk. Totalt ställer 95 av Arlas gårdar om till ekologisk produktion under perioden 2016-2018, säger Patrik Hansson vd Arla Sverige i Arlas årsrapport.

Att 2016 var ett krisår för konventionell mjölk har väl inte gått någon förbi. För ekomjölken i Europa har marknaden däremot präglats av underskott och förhållandevis höga producentpriser.

2017-03-07