Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Test: Ekologiska Gojibär de enda fria från bekämpningsmedel och mögelgifter


Råd & Rön har genomfört tester på 12 olika varumärken av gojibär. Alla konventionella varumärken innehöll rester av bekämpningsmedel och/eller mögelgifter. De fyra ekologiska produkter som testades (Kung Markatta, Sellton, Urtekram, The Raw Choklat Company) var däremot alla fria från rester av bekämpningsmedel och mögelgifter. Att de ekologiska produkternas tester just inte uppvisade några mögelgifter kanske kan synas som extra intressant eftersom det ofta framhålls att detta skulle vara en risk med just ekologiska produkter.

I de konventionella produkterna hittade Råd & Rön rester av 22 olika bekämpningsmedel och 1 mögelgift. I fyra av dem fanns ett eller flera bekämpningsmedel där halten överskrider de gränsvärden som är satta inom EU. EnligtRåd & Rön ger dessutom flera av förpackningarna sken av att inehålla miljövnänligt odlade bär, utan att vara ekologiskt certifierade och alltså trots att de innehåller rester av bekämpningsmedel.

Gojibär marknadsförs som ett"superbär" med flera goda hälsoeffekter, till exempel som förebyggande av cancer och potenshöjare.

Till testet här>>

2017-02-09