Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Akut brist på 60 000 ekohektar i Danmark


Under 2016 har tillströmningen av danska lantbruk som lägger om till ekologisk produktion ökat ännu mer än under rekordåret 2015. Det beror på en historiskt låg lönsamhet i konventionell produktion, samtidigt som priserna på ekologisk råvara visar en positiv trend. 60 000 hektar ligger i omläggning just nu, men enligt Organic Denmarks beräkning har man ett akut behov av ytterligare 60 000 hektar snarast. En fördubbling av grönsaksproduktionen och en sexdubbling av fruktodlingen, behövs enligt beräkningarna. Samtidigt har man en brist på ca 80 000 ton ekologisk foderspannmål som en följd av att den ekologiska djurproduktionen växer med ca 2 miljoner djur de två närmsta åren.

- Danskarna läger konstant fler och fler ekologiska varor i inköpskorgen och det ger utrymme för markant fler ekologiska lantbrukare och mer ekologisk jordbruksmark. Det är redan nu 60 000 hektar som ligger i omläggning, men det behövs ytterligare 60 000 hektar för att matcha efterfrågan. Det är behov av mer ekologiska produkter på alla områden, men det är akut brist på särskilt ekologisk frukt, grönsaker och foder, säger Henrik Hindbrorg, marknadschef Økologisk Landsforening.

2017-01-30