Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Lantmännen satsar på mottagning av KRAV-spannmål i Skåne


Inför skörden 2017 kommer Lantmännen att ta emot KRAV-spannmål i Hörby Lantmäns anläggning. Lantmännen konstaterar att intresset för ekologisk odling ökar och att ekologisk odling och ekologiska livsmedel är en viktig del i Lantmännens affär. Just nu pågår ett arbete med att fila på en ekostrategi för att utstaka riktlinjer för ett långsiktigt arbete med ekoaffären. Mottagningen av KRAV-spannmål i Hörby blir en del i detta.

– Marknaden för ekologisk spannmål växer och vi vill bidra till denna tillväxt och öka vår handel med ekologisk spannmål. Då är det, precis som för konventionell spannmålsodling, viktigt att vara nära våra lantbrukare. Närheten ökar lantbrukarnas möjligheter till att välja försäljningsstrategi och därmed möjlighet till stärkt konkurrenskraft, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen Lantbruk.

Det nya samarbetet med Hörby Lantmän innebär att man kan ta emot vårvete, kvarnvete, fodervete, maltkorn, oljeväxter och åkerbönor under skörd från KRAV-odlare i trakten.

– Vi har saknat möjligheten att ta emot KRAV-spannmål under skörd i Skåne och vi är därför mycket glada för samarbetet med Hörby Lantmän. Dessutom är det roligt att utveckla samarbetet med Hörby Lantmän, som är en av våra viktiga återförsäljare, säger Paul Dring, chef för region Syd på Lantmännen Lantbruk.

Anläggningen har kapacitet på ca 10 000 ton i Hörby

– Vi är mycket glada för det nya samarbetet med Lantmännen. Dels kan vi på ett mer optimalt sätt utnyttja vår anläggning under skörd och dels ökar valmöjligheterna för lantbrukarna i området, säger Olof Persson, VD på Hörby Lantmän.

2016-06-07