Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Slår ekoSverige ekoDanmark 2016?

En vänskaplig landskamp är utlyst mellan Sverige och Danmark när det gäller att bli världens främsta ekoland 2016. Den självskrivna världsledaren i ekologisk andel för totalförsäljning av livsmedel har de senaste åren varit Danmark. Sverige har knappat in och med 2015 års rekordutveckling med en ökning på 38 procent har Danmarks försprång krympt rejält. Den Danska ekoandelen är nu bekräftad till 8,4 procent mot Sveriges 7,7 procent under 2015.

- Med Danmarks egen prognos om en fortsatt ökning under 2016 med 10 procent så skulle det betyda att man landar på en andel om 9,2 procent. Om Sverige följer Ekowebs prognos med en försäljningsökning om 20 procent, så betyder det också en ekologisk andel på 9,2 procent. Den statistik vi fått in för försäljningen under första kvartalet 2016 i Sverige visar på en betydligt större ökning än 20 procent. I Danmark vet man inte riktigt hur man ligger till, bara att ekoförsäljningen ökar, så det kommer bli spännande. Kanske kan vi gå om Danmark någon gång under sommaren, säger Cecilia Ryegård, Ekoweb

2016-06-13