Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Brist på ekospannmål ger stigande priser

Flera ekologiska spannmålsgrödor noterar stigande prisnivåer, detta medan den konventionella spannmålsmarknaden sviktar. För den som har ekologist kvarnvete kvar att sälja kan det vara intressant att notera att i skrivande stund har prisnivåer runt 3,14kr har rapporterats. Generellt råder brist på kvarnvete i Sverige. Det finns även aktörer på marknaden som letar efter grynhavre och som inte fått sitt behov täckt.

På grund av den ökande svenska tillverkningen av ekologist öl har maltkorn för tillfället den kraftigaste tillväxten av alla ekogrödor i procent och det är fortsatt brist. Den marknadsledande aktören på ekologisk spannmål i Sverige, Lantmännen Lantbruk, anger maltkorn till sina odlare som en av de intressantaste grödorna till årets vårsådd, där man räknar med en stor efterfrågan och bra priser under ett längre tag framöver. Grynhavre och vårvete anges också som mycket intressanta ur odlingsperspektiv.


2016-04-28