Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Grain Millers: Vi vill fortsätta köpa ekologisk spannmål från Sverige!


Världsmarknaden för ekologiska spannmålsprodukter fortsätter att öka. Signalen från världens största förädlare av ekologisk spannmål är fortsatta inköp från svenska lantbrukare framöver, trots ökande inhemsk odling.

Grain Millers, världens största inköpare och förädlare av ekologisk spannmål, har en lång tradition av inköp av svensk ekologisk kvarnspannmål. Företaget gör ekoprodukter främst för den nordamerikanska konsumentmarknaden, men marknader som Asien, med Kina och Japan i spetsen, får allt större betydelse för avsättningen.

- Vi märker ett stort intresse för ekologiska spannmålsprodukter från kanske främst Kina, men vi har även börjat sälja allt mer ekologiska produkter till andra länder också, som till exempel Japan. Det finns en gigantisk marknad för ekologiska produkter i Asien, säger Darren Schubert, försäljningschef, Grain Millers.

Odlarna går tillbaka till eko
Den amerikanska ekomarknaden fortsätter också att växa, drygt 10 procent per år och tidigare har det varit stora bekymmer för Grain Millers att få ihop tillräckligt med inhemskt odlade volymer av ekologisk spannmål för att täcka behovet. Trenden bland de amerikanska lantbrukarna har snarare varit en tillbakagång till konventionellt jordbruk på grund av högre lönsamhet i grödor som majs, soja och granola, som även subventionerats starkt av den amerikanska staten. Även om det varit en positiv prisutveckling på de ekologiska grödorna på grund av en ökande konsumentefterfrågan, har utvecklingen inte varit tillräckligt lockande. Men nu verkar trenden ha vänt.

- Vi är väldigt glada för att det nu verkar komma ett större antal nya ekologiska spannmålsproducenter i Nordamerika. Vi behöver verkligen volymerna. Men vår signal till de svenska ekolantbrukarna är att vi ändå kommer att vilja fortsätta ekologisk spannmål från dem. Vi har lärt oss att vi måste säkra vår tillgång på högkvalitativ och säkert certifierad ekospannmål från flera håll. Den svenska ekohavren hör till den absolut bästa spannmålsprodukt man kan få tag i på världsmarknaden, säger Darren Schubert.

2016-03-21