Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Västgötska åkerbönor lanseras på ekovärldsmarknaden

Under årets BioFach lanserades svenska världsnyheter med ingredienser från västgötaslätten. Surfande på den veggotrend som drar fram över jordklotet just nu, ligger Anna-Kajsa Lidells och företaget Beats produkter helt rätt i tiden och intresset är massivt.

- Det vi håller på med är en av de starkaste trenderna och som kan driva svensk jordbruksutveckling framåt idag. Ekologiskt och vegetariskt, av närproducerade råvaror. Vegetariskt idag är inte lika med importerade sojaprodukter, längre, säger Anna-Kajsa, som är grundare och en av hjärnorna bakom Beat.

Beat lanserar tre nya KRAV-märkta vegetariska snabbmatsprodukter i början av 2016. En av ingredienserna är åkerböna, odlad på västgötaslätten.

- Vi har framgångsrikt testat att blanda in åkerböna i våra vegetariska KRAV-produkter. I vår potatiskaka ingår nu 35 procent åkerböna, i majsbollen 48 procent åkerböna och i vår falafel är innehållet 55 procent åkerböna. Vi har köpt åkerbönorna av ekolantbrukaren Roland Höckert från Järpås, som vi första gången träffade på Ekogalan 2015. Vi började parat och det blev affär!, säger Anna-Kajsa Lidell.

2016-03-17