Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Grattis Löfbergs! 20 år sedan första ekokaffepaketet


Den 9 mars för 20 år sedan producerade kafferosteriet i Karlstad, Löfbergs, sitt första paket ekokaffe. Försäljningen gick trögt i början, men i företaget trodde man på konceptet och var fast beslutsamma om att ekokaffe skulle lyckas på marknaden. Idag är Löfbergs en av världens största uppköpare av ekologiskt kaffe. Inköpsdirektör Tony Broman var den som fick uppdraget att hitta odlare som kunde producera ekologisk råvara. Han hittade det i Mexico, Arabicabönor hos odlaren Finca Santa Anita.

- Vi var fast beslutna om att ekologiskt var rätt väg för Löfbergs och nu hade vi hittat riktigt fina bönor, så vi köpte in en hel container, 17 ton! Varje dag gick jag lite nervös ner i råkaffelagret och räknade de 250 säckarna, det gick trögt i början men plötsligt tog efterfrågan fart, säger Tony Broman när han minns tillbaka.

I dag är ekologiskt kaffe en av de absolut största varugrupperna inom ekoförsäljningen och det ekologiska kaffet är tillgängligt i stort sett i alla butiker och hos många kaféer, restauranger och i offentlig sektor. Så var det inte för 20 år sedan.

- På den tiden gick det bara att få tag i ekologiskt kaffe i hälsokost- och världshandelsbutiker, ofta dyrt kaffe importerat från Holland som dessvärre inte smakade gott alls, säger Tony Broman på Löfbergs.

Ekoweb säger Grattis till dagens jubilar!2016-03-09