Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Arla höjer KRAV-tillägget


För Arlas ekologiska mjölkbönder kom det som en välkommen nyhet att Arla till följd av det rådande marknadsläget med stor efterfrågan på ekologiska mejeriprodukter, höjer KRAV-tillägget. Det är andra höjningen hittills i år och höjningen ligger på 17,9 öre och gäller från 25 maj. Det nya KRAV-tillägget blir 113,1 öre och för första gången på flera år är KRAV-tillägget åter uppe på en nivå över 1 krona.

Ekowebs kommentar: Den höjning som Arla nu gör är en ytterligare signal om att det behövs med ekologisk mjölkråvara i Sverige. Det överskott som man tidigare haft hos Arla kan alltså beräknas som slut och det finns inga andra volymer att tillgå man vill nu att befintliga producenter ökar sin produktion och att det tillkommer nya ekoproduventer. Att Arla som marknadsledare ger den här signalen visar att man räknar med en fortsatt positiv utveckling av ekomarknaden framöver. För ekoproducenterna betyder höjningen att den ekologiska mjölkproduktionen är lönsam igen, för de flesta. Enligt Ekowebs analys behöver KRAV-tilläget ligga på ca 1 krona för att vara intressant i förhållande till konventionell produktion.


2015-05-18