Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Arla öppnar upp för ny ekorekrytering


Det tog fem år, men nu är det dags för Arla att rekrytera nya ekoproducenter. Under måndagen kom beskedet att Arla kommer att starta en rekryteringskampanj i Sverige, Danmark och Centraleuropa på grund av den stigande efterfrågan. Målet är en ökad invägning med 50 miljoner kg ekomjölk i Sverige till år 2017 och 150–200 miljoner kilo ekologisk mjölk ytterligare i Danmark och Centaleuropa (Tyskland, Belgien, Luxemburg och Nederländerna). Det motsvarar en ökning av Arlas totala invägning av ekologisk mjölk på omkring 25–30 procent.

- Våra analyser pekar på att efterfrågan på ekologiska mejeriprodukter från Arla ökar. Det är mycket positivt och vi vill självklart kunna möta denna efterfrågan. Vi hoppas att våra nuvarande ekologiska mjölkbönder kan öka mjölkproduktionen, men vår bedömning är att även om det sker så finns det ett behov av ytterligare mjölk, säger Arlas vice vd Povl Krogsgaard.

Rekryteringen kommer att ske under ordnade former i områden där logistiken för hämtningen av ekomjölken fungerar, så att man kan ta in så fulla tankbilar som möjligt.

Samtidigt kommer man att höja ekotillägget i Centraleuropa med 2 eurocent per kilo mjölk från den 27 april 2015.

Arla betalar ekotillägg för producenter i omställning under de sista sex månaderna under, när korna ska äta ekologiskt foder. Det kan också komma i fråga att Arla betalar rådgivning för konventionella lantbrukare som vill se över sin produktion, om omställning är möjligt.

Ekowebs kommentar: Många har väntat och undrat när Arla skulle få brist på råvara. Idag kom svaret. Att Arla nu åter öppnar för nya ekoproducenter kommer att få stor påverkan på hela den svenska ekomarknaden, till exempel när det gäller efterfrågan på ekologiskt foder och tillgängligheten för konsumenterna när man får förmoda att nya produkter finns i pipeline. Att Arla öppnar upp för nyrekrytering är ett tydligt tecken på att man räknar med fortsatta ökningar i försäljningen. Den ökning av ekomjölken som Arla vill uppnå motsvarar ca 5 500 fler ekologiska mjölkkor i Sverige och ca 20 000 ytterligare i Danmark och Centraleuropa. I dagsläget finns 48 000 ekologiska mjölkkor i Sverige. Beräknat på den totala invägningen av ekomjölk i Sverige så motsvarar ökningen ca 12-13 procent.2015-04-20