Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Stor efterfrågan på KRAV-maltkorn


Systembolagets försäljning av ekoöl går som hejsan. Under 2014 ökade försäljningen med 43 procent och detta utan någon egentlig produkt i det storsäljande segmentet ljus lager. Där planeras det lanseringar under 2015. Den eskalerande försäljningen har fått fart på efterfrågan av svensk ekomalt, vilket i sin tur betyder att efterfrågan på KRAV-maltkorn ökat.

- Industrin verkar nästan vilja ha hur mycket maltkorn som helst och vi förväntar oss en prisökning, säger Per Ullberg, marknadsansvarig, Varaslättens Lagerhus.

- Vi har en stor försäljningsökning på maltkorn, förhållandevis. Det är en ganska liten gröda totalt sett, men det har verkligen hänt mycket där, säger Göran Karlsson, ekoansvarig hos Lantmännen Lantbruk.

Under odlingssäsong 2015 räknar man med att KRAV-grynhavre och –maltkorn kommer att konkurrera om de få hektar som finns kvar till vårsådden. Något som kan borga för en brist på båda grödorna och därmed stigande priser.

2015-05-06