Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Det politiska 25-procentsmålet uppnått 2014


Fyra år senare än målsättningen, så är nu det politiska nationella målet för svensk offentlig konsumtion uppnått. Enligt Ekowebs beräkning passerade ekoandelen 26 procent under 2014. Målet, 25 procent ekologiska livsmedel, av den totala volym som köps in för skattepengar sattes till år 2010.

- Vi har sett en stor utveckling inom offentlig sektor när det gäller ekologiskt under de här åren. En viktig anledning till varför många satsar på att höja sin ekologiska andel är en stark önskan om att lyfta kvaliteten på den offentliga måltiden, säger Eva Fröman på Ekomatcentrum som följt utvecklingen för ekologiskt inom offentlig sektor under många år.

Flera av de kommuner och landsting som nått 25-procentsmålet har satt upp egna, mer långtgående mål. Sammanlagt sex kommuner har satt upp 100 procent ekologiskt till år 2020.

- Vi har redan idag exempel på enskilda enheter, dagis och skolor som ligger på 99 procent ekologiskt. Så visst är det möjligt. En tendens som vi också ser är att när andelen ekologiska inköp ökar så ökar också andelen svenskt, säger Eva Fröman.

2015-02-24