Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Eat Stockholm food forum: toppmötet för hållbar livsmedelkonsumtion


Gunhild och Petter Stordalen

Första upplagan av Eat Stockholm food Forum genomfördes på Clarion Hotel SIgn i Stockholm. Forumet hade en rad välkända föreläsare, bland annat Bill Clinton, Prins Charles (via videolänk) och Richard Horton, redaktör på the Lancet. Johan Rockström från Stockholm Recilience Center var moderator och Prins Daniel och Prinsessan Mette-Marit från Norge satt i publiken. Det var Gunhild A. Stordalen son tagi initiativet till Eat och arrangemanget finansierades till stora delar av Stordalen Foundation, som Petter Stordalen står bakom, med sitt hotellimperiun Clarion.

- En av mina absoluta hjärtefrågor är hur vi ska kunna lösa en hållbar livsmedelskonsumtion. Hälsa miljö och politik går hand i hand. Min ursprungliga önskan var att kunna sätta fokus på de här frågorna och på så sätt göra skillnad, sade bland annat Gunhild Stordalen.

- En av de absolut viktigaste frågorna för en hållbar konsumtion är en hållbar produktion. Vi måste betala vad det verkligen kostar att producera livsmedel. Miljöpåverkan vid livsmedelsproduktion måste avgiftsbeläggas och det måste bli mer lönsamt att producera hållbara livsmedel, sade Prins Charles, som själv är ekoproducent och har ställt om sitt gods Highgrove sedan länga och dessutom grundat ett helekologiskt varumärke, Dutchy.

För Bill Clinton, USA:s 42 president, var främsta frågan överkonsumtionen av kalorier i USA och den eskalerande barnfetman samt diabetesepidemien.

- De amerikanska barnen får i sig 70 procent av det rekommenderade dagliga kaloribehovet via dryck, läsk, som de köper i skolan. De fattiga köper allt mer billig mat som har ett högt kaloriinnehåll men ett betydligt lägre näringsvärde.

Till arrangemanget var enbart inbjudna gäster välkomna. I vimlet syntes flera välkända ekoprofiler: till exempel Åsa Domeij (miljöchef Axfood), Louise König (Hållbarhetschef Coop),  och kändiskocken Marcus Samuelsson. Eat Forum Stockholm är tänkt att bli ett årligen återkommande arrangemang.

Text & bild Cecilia Ryegård

2014-05-26