Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Tertialrapport från KRAV: Nya ekorekord i handeln


KRAV konstaterar i en sammanställning av ekoförsäljningen för årets först fyra månader att ekoförsäljningen verkar gå bättre än prognoserna.

- I slutet av förra året kom ett kraftigt lyft för KRAV- och eko-märkta produkter. I samband med vår marknadsrapport bedömde vi att lyftet kom i oktober/november, men det ledde ändå till ett totalt lyft på 15 procent över året. Vi hade svårt att göra en bedömning för fortsättningen, under 2014, men trodde att ökningstakten i alla fall skulle vara runt 20 procent, säger Johan Cejie, försäljningschef hos KRAV.
Marknaden utvecklas väl i takt med den prognosen, och kanske till och med ännu lite bättre

- Nu märker vi i alla försäljningskanaler att ökningen fortsätter, och förmodligen stärks. Dagligvaruhandeln har fortfarande svårt att få fram tillräckligt med ägg, kött, frukt och grönt. På ägg och kött leder det ibland till tomma hyllor. På frukt och grönt så fyller importen på, så att det sällan blir tomt. Överskottet på KRAV-märkt mjölkråvara är på väg att minska eller försvinna. Vi märker också att grossisterna till storhushåll börjar bli nervösa över om de ska kunna få fram framför allt nötkött på något års sikt.

2014-05-29