Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

8 av 10 kommer handla mer eko


En nyligen publicerad undersökning, genomförd av grossistföretaget Martin & Servera visar att 8 av 10 svenskar är övertygade om att de kommer att köpa lika mycket eller mer ekologiska livsmedel framöver. Undersökningen är en av de mest omfattande av svenska konsumenters köpvanor idag och i framtiden och deras syn på ekologiska livsmedel som gjorts på senare tid. 2000 svenska konsumenter i alla åldrar och över hela landet, ett tvärsnitt av Sveriges befolkning, har fått ge sina svar på ett stort antal frågor om ekologiska livsmedel.

- Vi har gjort den här undersökningen för att det är fundamentalt för oss att veta vad våra kunder och deras kunder har för livsmedel framöver. Undersökningen visar en fantastisk potential för ekologiska livsmedel. En övervägande majoritet av svenska folket tycker att ekologisk mat är viktig. Konsumtionen har kommit över en puckel och börjat nå den stora massan, säger Kristina Ossmark, marknadsdirektör hos Martin & Servera.

Annan intressant fakta som undersökningen visar är att 77 procent av svenskarna anser att ekologisk mat inom skola, vård och omsorg är en viktig politisk fråga. 80 procent tycker att det borde serveras mer ekologisk mat inom just dessa områden. De viktigaste argumenten som konsumenterna anger för att handla ekologiskt är miljövänligt, hälsosamt, kvalitet, nyttigt och giftfritt.

- Rent generellt så har 86 procent av konsumenterna en positiv syn på ekologiska livsmedel. Det är också intressant att konstatera att ekokonsumenterna är lika väl representerade i alla konsumentgrupper, oavsett ålder, var de bor, utbildningsnivå och om de har barn eller ej, säger Kristina Ossmark.

2014-05-28