Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Dags för fler ekomjölksproducenter!


Flera av landets mejerier letar nu aktivt efter fler ekoproducenter. Även hos Arla börjar man fundera på om man börjar se ett slut på rekryteringsstoppet

Rekryteringsstoppet för ekomjölksproducenter hos Arla har varat i fyra år och de andra mejerierna följde efter, eller var väldigt restriktiva med att ta in nya ekoproducenter. Arla hade ett överskott om 50 procent av den invägda ekomjölken, som minskats till knappt 30 procent vid utgången av 2013. Även de andra mejerierna hade mer ekomjölk än vad de kunde sälja. Nu verkar dock kartan vara på väg att ritas om när det gäller tillgången på ekomjölk. Även om man hos Arla inte direkt vill börja prata om att det är dags för en ny rekryteringsomgång så börjar man i alla fall så smått fundera i de termerna.

- Vi har ju en del på gång under våren här som kan göra att ekoförsäljningen skjuter iväg ytterligare. Då kan bristen komma snabbt, säger Ann Freudenthal, ekoansvarig hos Arla.

Hos Skånemejerier säljer man nu slut på den invägda ekomjölken och en förfrågan har gått ut till leverantörerna om man kan öka sin produktion. Även Norrmejerier, där ekoförsäljningen ökat med 14 procent under januari, undersöker möjligheterna att få in mer ekomjölk i produktionen.

Hos Falköpings Mejeri kommer man också försöka få in mer ekomjölk:

- Vi har fått brist på ekologisk mjölkråvara och kommer nu i dagarna att gå ut med information till våra producenter om att vi gärna vill ha nya ekoproducenter, säger Thomas Andersson, vd Falköpings Mejeri.

2014-04-15