Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Lantmännen inför proteinpremie på ekovete


Under en längre tid har man från Lantmännen Lantbruks håll försökt få odlarna att satsa på att öka proteinhalten i det svenska vetet. Till skörd 2014 inför Lantmännen Lantbruk därför en premie på ekovete med proteinhalt över 11 procent.

- Vi behöver verkligen få upp proteinhalten för att bredda marknaden för det svenska ekovetet. Snitthalten ligger på 10,5-11 procent. Den premie vi inför kanske inte finansierar fullt gödslingen, när priset är högt på handelsgödseln. Det blir ännu viktigare att se över växtföljden med balans mellan tärande och närande grödorna. Baljväxterna är en viktig komponent här, säger Göran Karlsson, ansvarig för handeln med ekologisk spannmål hos Lantmännen Lantbruk..


2014-04-12