Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Scan: Ekoförsäljningen har stuckit!


Efterfrågan på ekologiskt griskött har ökat dramatiskt under årets första månader. Scan klarar inte av att leverera i den takt som produkterna säljs och nu försöker man få producenterna att öka produktionen.

- Försäljningen har stuckit iväg och produktionen har inte hängt med. Det tar tid att få gårdar att ställa om, men det ser jättepositivt ut framöver med en positiv trend för ekologiska produkter, säger Sara Hoff, informationsansvarig hos Scan till Radio P4 Jämtland.

Det har varit många skriverier om grisproducenternas problem med att förnya sina kontrakt hos Scan, men det gäller inte de ekologiska producenterna. Samtliga EU-ekologiska och KRAV-producenter har fått förnya sina kontrakt hos Scan.

Kerstin Fransson,
KRAV-grisproducent, Hjo

- Vi ser över hela affären och vi kommer anpassa kontrakten med leverantörerna så att vi möter kundernas behov, säger Sara Hoff.

Hos KRAV-grisproducenterna tar man emot marknadens budskap med glädje.

- Det är helt fantastiskt! Inte någon gång under alla mina år som KRAV-grisproducent har jag mött så positiva signaler. Vi befintliga producenter får nu försöka göra vad vi kan för att möta den här ökande efterfrågan, det är ju vi som kan reagera snabbast. Men jag hoppas att det kanske kommer lite nya producenter också. Det finns ju plats för fler, säger Kerstin Fransson, KRAV-grisproducent från Hjo.
Scan slaktade cirka 20 000 KRAV-grisar 2013 och 7000-8000 EU-ekologiska grisar.


2014-03-25