Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Två tredjedelar av ekoköttet i Göteborg närproducerat


 

Göteborgs Stad har sedan 2011 ett politiskt mål satt till att 100 procent av köttet som köps in till verksamheterna ska vara ekologiskt. Det målet ska bli verklighet under 2014 i och med att ett nytt avtal träder i kraft. Under 2013 låg den ekologiska andelen på 23 procent när det gäller just kategorin kött. Mer än två tredjedelar av det ekologiska köttet kommer från ekologiska producenter i Dalsland och Bohuslän.

- Det är roligt att vi lyckats öka vår närproducerade andel så pass mycket. Detta är en stor förändring mot tidigare, när vi inte hade några mål. Vi har fått mycket kritik för att vi satt upp målet om 100 procent ekokött, men vi har ju gjort det för att vi vill visa att vi vill något och att vi vill öka kraven på de livsmedel som serveras hos oss. Vi vill ha mer närproducerat, men det är ingen lätt sak att samordna volymerna från många små producenter. Min uppfattning är att i och med att vi satt upp ekomålen så har vi även ökat andelen svenskproducerat, säger Ulla Lundgren, ansvarig Göteborgs Miljömåltider.

Göteborgs stad har en budget på 266 miljoner kronor för livsmedelsinköp. Under 2013 var den ekologiska andelen 27 procent. Det uppsatta ekomålet för år 2014 är 50 procent. Antalet ekoprodukter har ökat från 557 till 772 i upphandlingsavtalen 2014.

2014-03-30