Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekologiskt och glutenfritt - ny världstrend på gång


Ekoweb har tidigare skrivit om det och på BioFach, världen största mässa för ekologiska produkter i Nürnberg i mitten av februari kom flera incitament på att en ny trend är att skönja när det gäller efterfrågan på ekologiska livsmedel. Allt fler konsumenter i västvärlden drabbas av glutenintolerans och här börjar skapas en ny marknad för ekologiska glutenfria produkter. I Sverige har antalet glutenintoleranta femdubblats sedan 1990-talet.

- Det är en av de absolut starkaste trenderna som kommer just nu, vi ser ett jätteintresse för glutenfria spannmålsgrödor, som havre. Det finns en enorm potential i ekologiska glutenfria spannmålsprodukter, både för den nordamerikanska marknaden och övriga världsmarknaden, säger Darren Schubert, försäljningschef hos Grain Millers.

I flera montrar på BioFach syntes just spannmålsprodukter som marknadsfördes som glutenfria. I hall 3 fanns en hel monter där man satsat på att visa upp alternativen inom glutenfritt.

- Detta är helt klart en ny trend och något vi inte sett tidigare, men som vi anat skulle komma, säger Darren Schubert.

2014-03-24