Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

3 kronor för det ekologiska vetet


Under mars månad så har priset på det ekologiska vetet skjutit i höjden. På en vecka steg priset från 2.75 till 3 kronor på lokala marknader och nu är det 3 kronor kilot man får betala för ekovetet på flera håll.

- Det finns knappt något ekovete kvar ute på marknaden att köpa. Jag har varit i kontakt med flera spannmålshandlare och det är slut. Själv sålde jag mitt sista nu, för 3 kronor, till en kvarn i västra Sverige. Det är framför allt de ekologiska fjäderfäproducenterna som är ute på marknaden och driver upp priset, säger en spannmålsproducent som Ekoweb varit i kontakt med.
På Varaslättens Lagerhus bekräftar man att ekovetet är slut.

- Det stämmer, det finns inget ekovete kvar ute på marknaden. Vi hade troligen kunnat sälja mer om vi haft tillgängligt. Det är både kvarnar och animalieproducenter som driver upp efterfrågan. För de partier som eventuellt finns kvar på gårdarna är det säkerligen ett pris runt 3 kronor som man kan få ut, säger Fredrik Blad, vd Varaslättens Lagerhus.

Hos Lantmännen har man dock fortfarande ekovete kvar.

- Det kan nog vara slut lokalt men vi har fortfarande ekovete kvar att sälja, säger Göran Karlsson, ekoansvarig spannmål hos Lantmännen Lantbruk.

Fredrik Blad

 


2014-03-20