Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Tyska kunder söker svensk KRAV-spelt


Det är inte bara i Sverige det är brist på ekologiskt speltvete. Sedan tidigare har både Saltå Kvarn och Berte Qvarn meddelat att man söker mer ekologisk spelt till sina produkter, och nu letar även tyska förädlare efter partier med ekologisk spelt i Sverige. Det är brist på spelt i Tyskland och priserna har skjutit i höjden.

- Min kontakt i Tyskland har varit intresserad även tidigare år av svensk kontraktsodling på ekospelt, men intresset har varit svalt här från odlarna. Priset som betalas är ca 560 euro per ton inkl. transport till kvarn (dec 2013). Vilket är högt i Tyskland, men eftersom den svenska kronan är stark så kanske det inte låter som så högt här för tillfället. Samtidigt är det bra att ligga lite lågt som odlare, vi vet inte hur länge underskottet håller i sig. Troligen finns det mer spelt på marknaden redan efter skörd 2014, säger Hermann Leggedör, Agri-kultur, som kontaktats av de tyska köparna.


2014-03-06