Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Uppsala nästa mot 100 procent eko


På 10 år ska Uppsala kommuns livsmedelsinköp bli helt ekologiska. I dag är Uppsalas ekologiska andel 17 procent, en andel man lyckats nå inom befintlig budget, så även om man kommit en bit på vägen så är det en hel del arbete kvar för att nå målet.

- Ett gigantiskt steg för oss att ta, säger Björn Carlsson, affärsområdeschef för kost och restaurang vid Uppsala Kommun till unt.se.

I den nya upphandlingen har Uppsala kommun även ambitioner om att försöka gynna lokala leverantörer av ekologiska livsmedel. Björn Carlsson tror att den stora utmaningen blir att få tag i tillräckligt med livsmedel.

- Det finns inte idag. Men i och med att vi satsar mer på ekomat i stora volymer så kommer vi att tvinga fram ett bredare utbud och pressa fram en annan prisbild. Vissa produkter är inte så dyra – mjölk, andra mejerivaror och olika baljväxter. Kött kostar mer.

Sedan tidigare har Malmö, Södertälje, Lund och Borlänge satt upp mål om 100 procent ekologiska livsmedel. Byskolan i Lund är förmodligen den offentliga verksamhet som kommit närmast målet. Där var andelen ekologiskt uppe i 98 procent 2013, en andel som man nått inom befintlig budget.

2014-02-22