Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Rask marsch av Urtekram på svenska marknaden


Danska Urtekram omsätter ca 40 miljoner Skr, hälften är livsmedel, hälften andra varor. som hygienartiklar och smink. Urtekram är Nordens största leverantör av ekologiska kolonialprodukter. Exporterar till länder i Norden, Europa och till Kina

- Vi växer kraftigt på den svenska marknaden. Vi dubblerar i princip vår försäljning varje halvår. Vi har ett högt lanseringstryck med cirka 80-100 nya produkter per år. Vi märker klart och tydligt att ekologiskt är på väg att slå igenom på en bredare front i butik, hos media och konsumenter. Vi jobbar mycket med att hålla en vettig prisnivå i förhållande till motsvarande konventionella produkter. Då ökar sannolikheten att våra varor plockas från hyllan, säger Anders Tengelin, Urtekrams Sverigechef.

Han märker en tydlig attitydförändring hos de svenska konsumenterna:

- De svenska konsumenterna utmärker sig klart från alla andra världens ekologiska konsumenter, där främsta skälet för att handla ekologiskt är den egna hälsan. För de svenska konsumenterna är djurskyddet och miljön lika viktiga skäl. Det finns signaler som tyder på att hälsoskälen är på väg att börja väga tyngre även för svenskarna och det är positivt för ekoförsäljningen. Den egna hälsan är ett betydligt tyngre köpargument. Det är ett klart trendbrott på gång!

Urtekram blir det första företaget i världen att godkännas för certifiering av Cosmos, en ny internationell certifiering där flera av de större tidigare certifieringarna samlats. Under vecka 15-20 kommer produkterna ut på marknaden med de nya certifieringarna.

2014-03-01