Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Dansk ekoexport hotad av producentflykt


Enligt en undersökning gjord av Økologisk Landsforening funderar var tredje ekologisk mjölkproducent på att sluta. Detta på grund av de nya EU-direktiven med slopade mjölkkvoter år 2015 som för första gången på länge gör det möjligt att utöka mjölkproduktionen. För de ekologiska producenterna innebär en expansion oftast även att man måste köpa mer mark, vilket för många blir övermäktigt när skillnaden i lönsamhet inte är större.

Enligt den danska regeringens mål ska den ekologiska exporten komma upp i ett värde på 2 miljarder Dkr år 2020, en prognos som nyligen skrevs upp till 2,5 miljarder Dkr, på grund av exportmarknadens positiva utveckling. Men om många producenter går över till konventionell produktion så hotas den positiva utvecklingen av exportaffären.

- Mejeriprodukter utgör hälften av exporten och om ekomejerierna drabbas av råvarubrist står vi inför en utmaning, säger branschorganisationens marknadschef Henrik Hindborg till tidningen Børsen.

I Danmark arbetar man nu intensivt med att finna en lösning på problemet genom att använda politiska styrmedel.

- De flesta ekologiska producenter vill fortsätta med ekologisk produktion och nya vill gärna ställa om, bara det fungerar ekonomiskt. De danska konsumenterna köper mest ekomjölk i världen, 30 procent av mjölken är ekologisk. Men nya framgångar kräver att politikerna säkrar de 70 000 ekohgektar som finns idag inom mjölkproduktionen och att de ökar och bidrar till att regeringen når sina miljömål, säger Ole Sørensen ansvarig för mjölkutskottet hos Økologisk Landsforening.

2014-01-22