Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekomjölkskris i Danmark?


Flera ekologiska mjölkproducenter i Danmark väljer nu att ställa om till konventionell produktion. Thise Mejeri har 10 producenter som hoppar av, med motsvarande årsvolym på 15 miljoner liter ekomjölk/år och även Arla har producenter som återgått till konventionell produktion, det skriver Jyllands-Posten.

Orsaken till övergången anges vara att EU:s mjölkkvoter slopas 2015. Därmed får producenterna producera så mycket mjölk de vill. Många producenter har länge väntat på en möjlighet att öka sin produktion. Men när det nu blir möjligt anser man att kostnaderna för att utvidga inom den ekologiska produktionen blir för höga, bland annat på grund av beteskravet, som inte finns inom konventionell produktion. Dessutom ska en stor andel av fodret, enligt reglerna, produceras på den egna gården.

- De ekologiska producenterna måste alltså köpa mer mark för att kunna expandera sin produktion. Den begränsningen finns inte för de konventionella producenterna. Det kan stå den ekologiska produktionen dyrt. Vi fruktar att det kommer att ske en flykt från den ekologiska produktionen, säger Ole Sørensen, ansvarig för mjölkutskottet hos Økologisk Landsforening och som själv levererar mjölk till Arla.

2014-01-20